Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Нигерийската армия не желае да влиза в директен сблъсък с "Боко харам"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много нигерийци са на мнение, че вълната от насилие, предизвикана от "Боко харам" е свързана с предстоящите общи избори. Другата възможна причина е, че "Боко харам" вече се чувства доста по-силна от нигерийската армия. Това им дава увереност да продължат пробива си. Хората бягат от населените места, защото армията не желае да влиза в директен сблъсък с терористите. Тя е зле оборудвана, докато "Боко харам" получава редовни доставки на оръжие от черния пазар, каза Агву Фредерик Аджа, преподавател в Нигерийския институт по международни отношения в интервю за предаването "Събота 150".

Според Аджа няма партийно единство по този проблем: Темата се използва за противопоставяне и това е голям проблем за целия политически елит.

Аджа обясни, че "Боко харам" е част от международна терористична мрежа:

Не може да се пренебрегва принадлежността на "Боко харам" с "Ал Кайда" в ислямския Магреб", с базираната в Йемен "Ал Кайда". Не може да се игнорира връзката й с групировката "Ал шабаб" в Сомалия и дори с Ислямска държава. Ето защо "Боко харам" разполага с пари. Освен това в Нигерия те лесно набират войници поради бедността и неграмотността.


Елизабет Донахю
от Африканската програма на Chatham House заяви, че град Бага до езерото Чад, където са били последните кланета е бил нападан и преди:

През 2013-а година почти 200 цивилни бяха убити там, а техните домове унищожени. Насилието на "Боко харам" нараства постепенно и не мисля, че е конкретно свързано с предстоящите избори.

Донахю смята, че става дума за стратегия. Според нея трябва да има добра координация между службите за сигурност и другите правителствени институции:

Има данни, че някои войници на нигерийската армия от североизточната част са зле въоръжени и оборудването им не работи заради лоша поддръжка. Миналата година военният бюджет на Нигерия беше около 4 млрд. долара, което постави въпроса дали ресурсите достигат до мястото, където са необходими.


Според Донахю не става дума за нещо по-голямо от групировка:

"Боко харам" е подчинен главно на местния контекст. Неговите цели са основно нигерийци. Не изключвам, че отделни хора в групировката може да поддържат международни контакти с други терористични групи, но като цяло "Боко харам" действа в регион, който познавам.

Тя смята, че ООН трябва да се безпокои заради "Боко харам" макар тя да не е пряка заплаха за Запада:

Нейното негативно влияние върху Нигерия е значително. Нигерия е стратегически важна за международната общност.

Мненията чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна