Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2016 най-богатите в света ще са по-богати от всички останали

Снимка: архив
Единият процент най-богати хора в света скоро ще притежават повече отколкото населението на останалия свят, сочат данните от изследване на благотворителната организация "Оксфам", цитирани от ББС. Според изследването сега процентът най-богати притежават 48 на сто от световното състояние, а се очаква до 2016-та богатсвото им да надхвърли петдесет процента.

Директорът на "Оксфам" Уини Бянима заяви, че степента на глобалното неравенстно е "просто потресаваща". Според Марк Уолтън от организацията тенденцията е изключително непродуктивна от икономическа гледна точка:

Погледнато икономически това е пълна лудост. Да имаш толкова много пари "вързани" някъде, защото често те са в страни, където няма данъци, вместо да се използват продуктивно в икономиката. И не само "Оксфам", но и МВФ и други икономически организации твърдят, че е изключително неефективно да се върви в тази посока.

Публикуването на изследването съвпада с началото на Световния икономически форум в Давос, където организацията ще призове правителствата да приемат план от седем точки за намаляване на социалното неравенство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени