Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Казанджиев: Проучванията за шистов газ у нас няма да бъдат възобновени скоро

Христо Казанджиев
Снимка: БГНЕС

Мораториумът у нас не е върху проучванията за шистов газ, а само върху технологията "фракинг", която като правило се прилага в края на проучването – не по време на сондирането и основните проучвателни действия. Това каза за предаването "Нещо повече" енергийният експерт Христо Казанджиев.

Мораториумът беше едно напълно излишно действие от страна на правителството и мисля, че идеята е продиктувана изключително и само поради политически причини. В действащия Закон за подземните природни богатства има изричен текст, в който се забранява на територията на България да се използват каквито и да е технологии, които увреждат околната среда.

Според Казанджиев проучванията за шистов газ у нас няма да бъдат възобновени скоро:

България пропусна невероятен шанс проучванията за шистов газ да бъдат реализирани от една от най-големите петролни компании при спазване на най-високите стандарти за безопасност на околната среда. Второ, правителството се подигра с най-голямата фирма, която първоначално покани да участва в конкурса, и в последствие само на нея беше забранено да осъществява проучвания за нефт и газ.

Има разлика между чуждестранен енергиен проект и проучване за подземни природни богатства, които са изключителна собственост на българската държава, която решава дали и при какви условия те да бъдат експлоатирани, изтъкна експертът. Компаниите, които правят проучванията, всъщност нямат гаранция, че ще се стигне до добив, ако намерят находище, допълни той.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Христо Казанджиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна