Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Светлина Николова: Много се радвам, че в България най-после се появиха такива спектакли

В прожекциите на 14-и, 17-и и 18-и януари в кината "Арена" от кино сезона на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън” гледахме един от най-прекрасните шедьоври на оперното изкуство - „Любовен еликсир” на Доницети, във великолепно изпълнение и с отлична сценична реализация.

Едната голяма звезда, която привличаше интереса ни в афишите, беше Брин Терфел, който се превъплъти блестящо и запомнящо се в ролята на доктора шарлатанин Дулкамара. Преди спектаклите на "Ковънт Гардън" и в антракта имаме изключителния шанс да се „срещнем” с певците в блиц интервюта. Брин Терфел разказа, че в предишната постановка на „Любовен еликсир”, в която е пял в Амстердам, героят му е бил „решен” от режисьора като Елвис Пресли, заобиколен още в първата ария от 7 голи жени. В Лондон в спектакъла на френския режисьор Лоран Пели Дулкамара се появи във вехти дрехи, но пък с истински камион, имаше и живо куче на сцената. Костюмите бяха в стил 50-те години. Адина беше жизнерадостна заможна земевладелка. Първата сцена на първо действие се развиваше по пирамида от бали фураж, а втората - край местното заведение в края на полето. Там оперната сцена беше като една голяма много красива и запомняща се картина или кадър във филм. Въпреки че няколко закачки в режисьорското решение не ми допаднаха, мисля, че това е един много добър съвременен спектакъл. Майсторът Брин Терфел сподели, че се чувства прекрасно сред толкова много млади хора – италианския диригент Даниеле Рустиони, Луси Кроу в ролята на Адина, Левенте Молнар като Белкоре и втората голяма звезда – италианския тенор Виторио Григоло в ролята на Неморино. Любимец на публиката, за Григоло бяха най-бурните аплодисменти. И той, и Адина изпълниха блестящо „вокалната гимнастика”, както нарече Брин Терфел трудните пасажи на Доницети. А бяха и артистично завладяващи. Ще си призная, че след записа на „Любовен еликсир”, който съм гледала с огнения, най-чаровния Неморино Роландо Вийасон в партньорство с Анна Нетребко, не очаквах Виторио Григоло да ме завладее. Но той направи много силна роля. А от интервюто с него научих, че в Италия казват: Когато човек е влюбен, очите му са покрити с прошуто и не вижда! Брин Терфел продължи тази линия на музикално-кулинарни асоциации като сравни героя си Доктор Дулкамара с хубаво отлежало Каберне Совиньон. Знаете, любовният еликсир в операта всъщност е бордо. А на чаша мерло в антракта аз с удоволствие се запознах с толкова приятни хора в публиката в уютния киносалон.

Много се радвам, че в България най-после се появиха такива спектакли! Много рядко се случва да може човек да отиде там /в Лондон/ да ги види „на живо“, а тук е почти като „на живо“. Най-важното е, че певците са от много висока класа, каза проф.Светлина Николова – филолог в БАН.

Следващите прожекции от кино сезона на Кралската опера в Лондон "Ковънт Гардън" в кината "Арена" в София, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Плевен и Смолян ще бъдат на 11-и, 14-и и 15-и февруари. Ще гледаме балета "Алиса в страната на чудесата" на хореографа Кристофър Уилдън в изпълнение на Кралския балет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна