Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Парамов: Час по-скоро трябва да предявим искане за влизане в "чакалнята" на еврозоната

Снимка: БГНЕС

Лошите кредити у нас са над 20%, заяви в предаването „12+3“ финансистът Кольо Парамов.

Ние сме зависими от общата политическа конюнктура. На една малка икономика като България, която само от януари до ноември е осигурила търговски дефицит в размер на около 5 млрд. лв., това означава, че част от тези пари са непостъпили в банките като лихви и необслужване на кредитите по тези производства.

По ниво на лошите кредити в Централна и Източна Европа ние сме най-зле, смята финансистът.

Днес ние имаме много голям шанс и трябва час по-скоро да предявим искане за влизане в ERM2 и въз основа на общата икономическа ситуация в Европа ние имаме голям шанс да се включим в инвестиционната база и намерение на ЕС за тези 400 млрд., които се плануват от март нататък, и да помолим в рамките на следващите 18 месеца да бъдем включени в еврото, за да можем да се възползваме от коренно различна парична политика, коментира Парамов и добави:

Единствената директна полза, която ще получим, влизайки в еврото, е, че ние ще получим инвестиция в директен план евро за евро и тогава лихвата ще бъде не повече от половината при сегашното състояние.

За убеждаването на ЕЦБ и нашите колеги в Брюксел – при всички положения ние имаме доста факти и примери, които можем да изложим, за да получим тази навременна съгласуваност и това стартиране на нашата процедура. Надявам се, че все пак Европа се вразуми от гледна точка на загубите, които ние понасяме в момента като източна граница на ЕС. Надявам се, че това условие за посрещането на бежанци и несъмнено тежките ангажименти, които имаме да отразяваме във финансов план всичко това, и стандарта на живот на нашите хора - трябва да убедят ЕС, че тук трябва да се положат сериозни мерки и сериозна базова икономическа помощ. 

Според финансиста от аферата "КТБ" държавата тепърва ще губи още много.

Ако Управителният съвет отговаряше за състоянието на надзора, а не беше прехвърлена тази вина само на шефа на надзора, сега Иван Искров нямаше да може да се оправдава с Гунев и с цялата тази обща ситуацията. Тогава той трябваше да подписва всички протоколи един по един и щеше да знае одитната схема на KPMG и ситуацията от 2009-2013 година. /.../ За съжаление, Гунев днес ще бъде обвинен публично и пред всички за нещо, което е стигнало до неговите очи и уши в момент, в който той просто не е знаел как да реагира. Ако беше някой друг, така можеше да постави нещата на дневен ред, че целият УС и парламентът щяха да носят коренно различна отговорност от днешното състояние.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна