Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската медийна програма MEDIANE – поглед от Нидерландия

Марике Роденбурх

През ноември 2014 година ви представихме в предаване на „Аларма“ Европейската медийна програма MEDIANE и резултатите от нейната заключителна среща в Брюксел. Все още в Европа различни групи и лица не са представени в медийното пространство по балансиран начин. Някои хора остават невидими в европейските медии, а когато са представени медийно, те или са представени тенденциозно – като част от малцинство или пък чрез предразсъдъци и предубеждения. Такива хора са: представители на различни етнически или религиозни общности в дадена страна, имигранти, възрастните хора, хората с увреждания, социално-слабите хора, ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални, трансполови) и други. Точно затова беше създадена съвместната програма на Съвета на Европа и Европейския Съюз: „MEDIANE - Медиите в Европа за включване на многообразието“.
Целта на MEDIANE е повишаване  на способностите и възможностите на европейските медии да включват многообразието в медийните си продукции, съдържание и дизайн. Тогава, в ноемврийското издание на „АЛАРМА“ стана дума, че сред над 140-имата участници от цяла Европа, освен журналисти, ръководители на медии и преподаватели по журналистика имаше и двама режисьори.
Днес ви представяме Марике Роденбурх - режисьор и оператор на документални филми от Нидерландия. Тя е завършила история и журналистика, живее в Амстердам, снима филми и преподава режисура на студенти.  Освен в родината си е работила и в Африка и в Белгия. Нейният филм „Just follow“, посветен на заразените със СПИН в Лесото и мълчанието по проблема е показван на международни филмови фестивали в Любляна, Барселона, Монреал и Брюксел. Темите, които Марике засяга в документалните си филми са проблемите на  миграцията и емигрантите, човешките  права, ЛГБТ, снима също и филми, свързани с култура, изкуство и наука. Активно участва в културния афиш на Амстердам.
Можете да разберете повече за работата на Марике Роденбурх от нейния сайт и от интервюто в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени