Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не се лекуват близо половината от хората у нас, които имат нужда от психична грижа

Близо 1/5 от българите някога в живота си са имали психичен проблем. Това е и една от основните причини за най-много загубени работни дни у нас, сочи изследване.

Въпреки тези тревожни данни системата за психична грижа е една от най-нереформираните в целия здравен сектор, а над половината от нуждаещите се не се лекуват. Данните бяха изнесени на конференция за въвеждане на електронни услуги за психично болните у нас.

Според съветника на Световната здравна организация по психично здраве за Европа Мат Мюен България може да ползва позитивния опит на по-напреднали страни, за да въведе нови и модерни услуги за психично болни:

Трябва да ви призная, че вчера посетих две услуги за психична грижа в България и видях огромен контраст. Едната беше болница за психично болни извън София в пълна изолация. Другата беше център за дневни услуги в София, напълно интегриран и предполагащ богат набор от услуги, базирани на потребностите в общността. Мисля, че вашият приоритет трябва да бъде създаването на нов модел на психична грижа, който предлага интергирарни услуги и центрове за психично здраве в общността, болници, но и други услуги чрез електронно здравеопазване.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.