Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Кисьов: Шенген трябва да е приоритет за всяко правителство

Снимка: БГНЕС


Шенген трябва да е приоритет за всяко едно правителство. Това започва да се чува от отделни членове на правителството. Не може с лека ръка да оставяме и да не се борим за този приоритет, който е гарант за сигурността и стабилността на държавата. Това заяви в предаването „Събота 150“ Владимир Кисьов – бивш зам.-министър на външните работи.

В момента говорим за борба с тероризма. Всички тези неща са абсолютно свързани с това доверие, което трябва да бъде отредено на България по ред причини. В момента изграждаме граница с Турция, цялостна ограда. Тази ограда е не само да охранява интереса на България, тя е за да охранява интереса на ЕС от наплива от нелегално навлизащи в Европа – една стабилност и гаранция, която ние инвестираме и даваме всичко от себе си, за да може да опазим както себе си, така и ЕС. Това, което е като необходимост, е изпълнено много отдавна. /…/ Това е гаранция също така за инвестициите, стабилност за бизнеса. В състоянието, в което се намира България в момента - това е все едно да сложиш някого в изолатор, в инфекциозна болница, и да казваш колко е важно да има инвестиции, колко важни са контактите, колко важно е да привличаме чужденци да правят бизнес в България, да инвестират – никой не иска да се докосва до инфекциозна болница. Това трябва да бъде абсолютен приоритет за всички. Мисля, че се измества темата от механизма за сътрудничество и проверка и това е едно извинение на част от държавите, които не искат да припознаят всичко, което е направено в България.

Кисьов подчерта, че трябва да имаме самочувствие в тази посока. Нашите убежища за бежанците са на достатъчно средно ниво – такова, каквото има и в други държави в Европа, подчерта той.

Не може да има развиваща се Европа с граници, с ограничения, може да има единствено и само с общи усилия за справяне с какъвто и да е проблем, каза още Кисьов. Според него формалното ни присъединяване към Шенген има връзка с граничния контрол от гледна точка на преминаващите европейски джихадисти, които отиват към Турция и оттам в Сирия. Кисьов обясни какво трябва да се предприеме:

Трябва да има непрекъснати контакти, непрекъснато искане от политиците на всички нива. Ние имаме в момента черен печат на челото, печата на недоверието.

Не трябва да разчитаме на тези доклади, които в голямата си част са копи-пейст от минали времена и с добавки на определени прилагателни в положителна или отрицателна посока, които не третират същината на проблема, категоричен бе още Кисьов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна