Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Минск започна срещата на контактната група за Източна Украйна

| обновено на 31.01.15 в 16:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В столицата на Беларус Минск започнаха преговорите на контактната група за Източна Украйна. Единствен от участниците направи изказване Денис Пушилин - представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, който обясни защо лидерите на отцепническите райони отказват да присъстват на срещата:

Условията остават както преди: първо, разбира се прекратяване на всички бойни действия. Второ условие е разработването на документ на ниво пълномощници и парафирането му от всички страни. След това те са готови да дойдат.

Освен Пушилин в контактната група участват представителят на ЛНР Владислав Дейнего, Хайди Талиявини от ОССЕ, бившият украински президент Леонид Кучма и руският посланик в Киев Михаил Зурабов.

15 украински военни са загинали, а 30 са ранени при сражения с проруските сепаратисти през изминалото денонощие, съобщи украинският военен министър Степан Полторак. По думите му най-ожесточени са боевете в градовете Дебалцево и Углегорск.

Властите на Донецка област съобщиха за трима загинали цивилни в Дебалцево, продължава артилерийският обстрел и на Донецк.

В същото време конвои на руския Червен кръст доставиха в Донбас над 1500 тона хуманитарна помощ, информира ТАСС. В Донецк и Луганск са доставени над 750 тона хуманитарна помощ - хранителни продукти, лекарства, строителни материали, стоки от първа необходимост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна