Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сраженията в Донбас продължават, самопровъзгласилата се ДНР обяви мобилизация

| обновено на 02.02.15 в 11:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко обяви, че до десет дни се планира всеобща мобилизация. По думите му ще бъдат призовани около сто хиляди души.

Най-малко един цивилен е загинал при артилерийски обстрел на град Донецк. По данни на местните власти 15 души са били убити от снаряди или отломки през уикенда.

Най-ожесточените сражения се водят в района на град Дебалцево, североизточно от Донецк, където се намира стратегически железопътен възел.

Проруските сепаратисти в Донецк съобщиха, че вчера в района е бил свален самолет на украинските ВВС. Машината е паднала в околностите на град Горловка. Няма информация точно какъв е бил самолетът и дали има загинали.

От военното министерство в Киев съобщиха, че през изминалото денонощие са убити петима украински военни, а 29 са ранени. Властите в Луганска област съобщават за две цивилни жертви и петима ранени при обстрел на няколко жилищни района. По последни данни на ООН над пет хиляди души са загинали от началото на конфликта в Донбас.

В същото време американски експерти, включително бивши служители в администрацията на САЩ, твърдят, че опълченците в Източна Украйна разполагат с достатъчни сили за по-нататъшно настъпление срещу украинската армия. В доклада на американските експерти се отправят нови обвинения срещу Руската федерация, че снабдява опълченците с въоръжение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна