Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна евакуация на над 600 души във Варненско заради опасност от приливна вълна

Гл.комисар Николай Николов
Снимка: БГНЕС

Заради обилните валежи в Североизточна България има риск от образуване на приливна вълна във Варненско - от язовир "Камчия" към язовир "Цонево", съобщават от Министерския съвет, като се позовават на Министерството на околната среда и водите и МВР. Над 600 души ще бъдат временно изведени от селата Величково, Гроздьово и Дъбравино в община Дългопол.

Директорът на националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", главен комисар Николай Николов заяви за "Хоризонт", че евакуацията вече е започнала. Тя се налага заради преливане на язовир "Цонево". Очакваме около сто кубически метра в секунда. Към момента е по малко.

Хората ще бъдат временно настанени и в две училища в град Дългопол. Домовете им ще бъдат наблюдавани цяла нощ. Полицията е създала  много силна организация в това отношение и в никакъв случай няма да допуснем мародерство, което често пъти е повод хората да се притесняват от това временно извеждане.

Комисар Николов уточни, че в Добричка област е започнала евакуация на две села. Пак е свързана с опасност от язовир "Одринци". Това са селата Одринци и Долина. Там около 430 човека на два етапа трябва да бъдат изведени тази вечер.

Министър-председателят Бойко Борисов е в непрекъсната връзка с министрите и представителите на местната власт в районите, които са засегнати. Към Варна пътуват министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени