Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията във Варненско се нормализира, бедствено положение е обявено в 6 сливенски села

Снимка: Радио Шумен

Ситуацията във Варненска област се нормализира, обяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той призова хората от засегнатите райони да спазват точно препоръките, дадени им от институциите, които се заминават с овладяване на бедствието, съобщава кореспондентът ни Даниела Стойнова.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, придружени от главния секретар Светлозар Лазаров, се отравят към района, където са най-много евакуираните хора. Язовир "Цонево" прелива, но все още няма сериозни поражения вследствие на това. Взривена е една от дигите на река Камчия и нивото вече започва да спада, съобщи Ивайло Василев - генерален директор на "Напоителни системи". Той е на мястото от вчера.

Министър Вучков каза, че хората трябва да спазват всички инструкции, които им се дават от органите на реда. Създаден е добър синхрон между институциите. Евакуирани са 285 души от 4 села, които са в най-засегнатите райони. Предстои среща с хората, за да се чуят техните проблеми.

От БКЧ са осигурени са осигурени храна, топли завивки, както и минерална вода.

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев каза, че се очаква утре до 18.00 ч., ако не прелее язовир Тича, хората да се върнат по домовете си. Ако това се случи, както се прогнозира, тогава те ще останат още в детските градини и училищата, където са настанени.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева каза, че според предварителните метеорологични прогнози обстановката се успокоява, макар че утре ще вали, но валежите няма да бъдат в тези количества, които предизвикаха бедствените ситуации. Министър Василева каза още, че са осигурени 120 млн. лв. от новия програмен период специално за почистване на речните корита и тяхната корекция, защото голяма част от кметовете на малките общини признават, че липсата на това е причината за наводненията.

Бедствено положение заради наводненията е обявено в шест села в община Сливен. Това са селата Биково, Тополчане, Стара река, Крушаре, Жельо и Злати войвода.

Бедствено остава положението в бургаските квартали "Долно Езерово" и "Лозово". Общинска комисия описва щетите в наводнените близо 120 къщи. Край езерото Вая се изгражда изкуствена дига заради критично високото ниво на водата.  Възстановено е движението през Айтоския проход, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Ситуацията в Дуловското село Долец, където по-рано днес приливна вълна събори 3 къщи и потопи други 11 постройки, постепенно се успокоява. Пробит е канал, през който водата се оттича.

Днес беше отменено бедственото положение за Смолянска област с изключение на община Девин. Нивата на реките спаднаха драстично и се прибраха в коритата си, но нанесените щети в региона се оценяват на милиони левове.

Трети февруари е обявен за ден на траур в община Струмяни в памет на трите жертви на водното бедствие в село Илинденци. Продължва издирването на жената, изчезнала в района на град Петрич. Във всички пострадали места в област Благоевград са съдадени комисии, които протоколират щетите от интензивните валежи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна