Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Добричка област остава критична

Приключи евакуацията на Долина и Одринци

| обновено на 03.02.15 в 13:40

Ситуацията в Добричка област остава критична. 13 села са в бедствено положение. Заради опасност от преливане на язовир "Одринци" бе извършена пълна евакуация на двете застрашени села Одринци и Долина. Общо от двете села са евакуирани 485 души. В кметствата са само кметските наместници и полицейските екипи в селата. Всички получават редовно актуална информация за нивото на язовира. 

След съвместно заседание на кризисния щаб в Добрич министърът на вътрешните работи Веселин Вучков каза, че основната опасност е за евентуална приливна вълна през следващото денонощие, която може да залее и потопи село Одринци. Министър Вучков призова хората от двете рискови села Долина и Одринци, които не искат да напуснат домовете си, да се евакуират доброволно. В Одринци и Долина има засилено полицейско присъствие.

Заради изпускането на водите от язовир Одринци са затворени третокласните пътища до селата Ведрина, Орлова могила и до село Владимирово.

Според министъра на околната среда и водите Ивелина Василева опасният язовир "Одринци" не е достигнал критичната точка на преливане. Вчера нивото му се е покачвало с осем сантиметра на час, днес обаче нивото спада с един сантиметър на час. Язовир "Одринци" поема водата от четири варненски язовира. Има слухове сред хората, че има пробойни в стените на язовира. В ниската част на селото има разливи и наводнени имоти и хора твърдят, че от сутринта нивото на язовира не се е променяло, а село Долина, освен от язовира се наводнява и от водосборна зона, която поема вода от съседно землище. Затова тази сутрин окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов издаде заповед за пълна евакуация до 11 часа. В момента министър Веселин Вучков, министър Ивелина Василева, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, главен комисар Никола Николов са на място на оглед на двете села – Одринци и Долина и опасния язовир "Одринци".

Язовир "Одринци" поема водата на четири варненски язовира, нивото бързо се покачва и затова се налага аварийно изпускане. От село Долина всички хора са евакуирани, с изключение на 17 души, които и полицията не е успяла да накара да напуснат домовете си. Животните на трима земеделски производители, 170 овце и 40 агнета, са изведени на високо място, останалите са затворени в стопански постройки.


В село Одринци живеят около 300 души, 55 вече са настанени в кметството, втория етаж на читалището и в пенсионерския клуб. Евакуацията на останалите ще започне след 9.00 часа. Тогава ще започне и по-мощното изпускане на язовира. Засега водата се поема от съседната Суха река, но има разливи в ниската част на селото и наводнени ниски постройки. Хората се притесняват за покъщнина, градини, оранжерии, животни. Още вчера Георги Градинаров от село Одринци огласи, че преди седмица са изпратили до премиера подписка с молба за помощ, точно заради риска от наводнение на селото. Всички подписали се 100 души в тази подписка твърдят, че коритото на Суха река не е почиствано от 10-15 години. Хората смятат, че за бедствието не е виновна само природата и че прокуратурата трябва да се самосезира.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна