Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Муса Ахмед и петимата му привържненици остават в ареста

Ахмед Муса Ахмед
Снимка: БГНЕС

Пазарджишкият окръжен съд остави в ареста Ахмед Муса Ахмед и петимата му привържненици, обвинени в пропагандиране на идеите на терористичната организация "Ислямска държава". Изненадващо, стана ясно, че единствената жена в групата - Александрина Ангелова, е дала свидетелски показания  срещу Ахмед и хората му,  заради което вече е на свобода срещу 5 хиляди лева парична гаранция. 

Според показанията на Александра Ангелова и на 20 други свидетели, Ахмед и негови поддръжници са прекарвали през България към Сирия босненски джихадисти с френски и германски паспорти. Адвокатът на Ахмед, Елвира Панкова заяви, че да се возиш в една кола с джихадисти не е престъпление, а що се отнася до обрата обвинената Александрина да се превърне в основен свидетел: "Това е обичайна практика на Прокуратурата да ползва такива прийоми. Да освободи някой от обвиняемите от ареста, за да си доказва обвинение".

Твърди се, че тя е мозъкът на групата на Ахмед.

Вярно ли е, че Главнят мюфтия е дал лично документите за ваиз на Ахмед Ахмед?

"Да. Тогава той е бивш председател на Висшия мюсюлмански съвет. Може да проповядва в цяла България. Има свидетелство за "имам хатип".

Другият адвокат на Ахмед - Хари Харалампиев, ще поиска нова съдебно-медицинска експертиза, за да докаже, че клиентът му е невменяем: "Ако се докаже, че той е невменяем, самата невменяемост означава снемане на наказателна отговорност".

Прокуратурата поиска съдът да не допуска нови искания за отмяна на постоянния арест на шестимата задържани в следващите два месеца. Днешното съдебно решение може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд на 12-ти февруари.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна