Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Павлов: Публичността при изслушването на кандидатите за председател на ДАБЧ е относителна

Днес ще се състои публичното изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Идеята да има подобен публичен дебат в никакъв случай не е лоша. Тя обаче не беше нито ясно формулирана, нито обяснена, каза в предаването "Преди всички" историкът Пламен Павлов – бивш директор на агенцията. Той обясни, че информация за конкурса и за кандидатите с подробности може да се намери най-вече в сайта "Евро Чикаго".

Пламен Павлов даде и своето обяснение за появилите се коментари, че вече е ясно кой ще застане начело на Държавната агенция за българите в чужбина:

Без да поставям под съмнение тяхната почтеност и добросъвестност (на кандидатите – бел.ред.), не може да се изключи да се правят различни "атаки" от различни места, с цел да се разчисти конкуренцията.

Пламен Павлов упрекна организаторите на изслушването, че не са поканени представители на обществените медии, където темата за българите в чужбина, е най-осезаемо застъпена, както и експерти от министерствата на образованието и на културата.

За голямо съжаление е елиминиран елементът на гражданско участие. Публичността е много относителна, тъй като можеха да бъдат включени хора, които представляват самите общности. Разбира се, тук има рискове, че някой може да се обиди, но можеше поне да бъде с тяхно присъствие, да имат статут на наблюдатели, да бъде излъчвано онлайн. При съвременните технологии не е проблем да има максимална прозрачност, но такава, доколкото разбирам, няма да се случи днес, коментира бившият директор на Държавната агенция за българите в чужбина.

Интервюто с Пламен Павлов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна