Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Йорданов: Детско-юношеската литература превзе класациите

Снимка: БГНЕС

Държавата гледа на книгоиздаването като на производството на шпек салам. Въпреки че като подопечни на Министерството на културата, ние сме с най-големия оборот от всички дейности, които то обхваща – 130-140 милиона лева, от години наред сме с нулев бюджет за книги. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" директорът на издателство "Сиела" Константин ЙордановТой съобщи, че е получил уверението на министъра на културата Вежди Рашидов, че съвсем скоро 2 милиона и 600 хиляди ще бъдат осигурени за книгоиздателите и библиотеките.

Надявам се, че след 25 години ще дойде време да се обърне внимание и на книгите и то не за друго, а защото, ако се погледне по-далновидно на нещата, ние може да сме малки по оборот, но сме много големи като стратегически бизнес за развитието на държавата в бъдеще. За мен потенциалът на България е в грамотните хора, а не, както напоследък се шегувам, че ако продължаваме по същия начин да се държим, след 20 години ще сме най-чистата държава в Европа, защото всички ще работят във фирма "Чистота", смята Констатин Йорданов.

Той определи като изключително положителен факт създаването на Центъра на книгата в НДК и сподели, че има надежда дебютни книги на български автори да бъдат издадени у нас.

Книгоиздателят посочи като сериозен проблем липсата на подкрепа от страна на държавата за издаването на български автори в чужбина.

Константин Йорданов каза още, че детско-юношеската литература превзема класациите за книги:

Преди 7-8 години половината от класацията топ 50 беше за нехудожествена литература, а детско-юношеските книги бяха 3-4, сега има 3-4 нехудожествени книги, а детско-юношеската литература е над 50% от топ 50.

Искам да кажа на всички скептици, които повтарят, че децата не четат, че това далеч не е така. Децата искат да четат, но текстове, които са им близки, подчерта издателят и даде за пример огромната опашка от тийнейджъри, която се изви в София през уикенда. Младите хора чакаха с часове, за да си купят дебютната книга на Емил Конрад "Нещата, на които не ни учат в училище".

Цялото интервю с Константин Йорданов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна