Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилва се напрежението в Източна Украйна преди срещата в Минск

| обновено на 10.02.15 в 17:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на дипломатическите усилия за решаване на конфликта в Украйна нараства напрежението в източните части на страната. Седем цивилни са били убити и 26 ранени при ракетен удар в източно-украинския град Краматорск, предаде Ройтерс. Още 10 украински военнослужещи са били ранени при атака поразила военния щаб на правителствените сили в източната част на страната. 

Проруските бунтовници в Източна Украйна опровергаха съобщенията за обстрел на град Краматорск. По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че украинският военен щаб в източната част на страната и жилищен район в близост са били поразени от ракети.

Киев не потвърди информацията, че тази сутрин в Донецка област е бил свален руски самолет Су-25, предаде Интерфакс. Съобщението направиха от батальона "Азов" при офанзивата към град Мариупол. Твърди се, че в областта продължават да прелитат руски машини. Официално Москва отрича намеса в конфликта в Украйна. 

Русия ще води независима външна политика, въпреки натиска, на който е подложена, заяви президентът Владимир Путин в послание до руските дипломати.

В беларуската столица Минск се подготвя планираната за утре среща на високо равнище. Очаква се лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция да обсъдят намирането на мирно решение на украинската криза. 

Главни точки от преговорите на държавните ръководители от ще бъдат извеждането на тежкото въоръжение, създаването на демилитаризирана зона и започване на постоянен диалог между Киев и Донбас, съобщи дипломатически източник.

На срещата в Минск не е планирано да бъде подписан документ, каза още той. Подписване на документ след срещата на държавните лидери в сряда не се планира. Най-вероятно е да се очаква съвместно изявление, съобщава източникът.

По-късно днес в Минск ще се проведе среща за конфликта в Украйна в „нормандски формат“ – лидерите на Русия, Украйна, Германия, Франция.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна