Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от бюджета комисия в НС изслушват Димитър Костов

Димитър Костов
Снимка: БГНЕС
Бюджетната комисия в парламента ще изслуша кандидата за подуправител с ресор "Банков надзор" в БНБ Димитър Костов. И в момента Костов е подуправител, но ръководи управление "Банково". Досегашният подуправител, отговарящ за банковия надзор, Цветан Гунев бе освободен от поста след кризата с Корпоративна търговска банка и следствените действия срещу него.

От началото на кризата с Корпоративна търговска банка ресорът "Банков надзор" се води от Нели Кордовска, която дори влезе в Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Кордовска пое поста на подуправител като временно изпълняващ длъжността, след като бе започнато досъдебно производство срещу Гунев още през юни.

С решение на Софийския градски съд Цветан Гунев бе окончателно отстранен от длъжност, което накара управляващите да поискат и парламентът да го освободи. Така обаче се стигна до ситуацията, в която гуверньорът на БНБ Иван Искров трябва да предложи нов подуправител за свободната позиция.

Неведнъж от ГЕРБ са призовавали самия Искров да си подаде оставката заради кризата с КТБ. Неговият мандат изтича през октомври. Въпреки че публично управляващите са свалили доверието си от него, Искров ще трябва да представи предложението си за нов подуправител.

Самият Димитър Костов също ще трябва да се представи на ресорната парламентарна комисия. Ако кандидатурата му бъде одобрена и след това гласувана и в пленарната зала, неговият настоящ пост като подуправител, отговарящ за управление "Банково", ще остане свободен и вероятно Иван Искров ще трябва да предложи кандидатурата за попълването на състава на Управителния съвет на БНБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна