Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Сивов: Фанатизмът обикновено е свързан с някакъв вид несигурност

Снимка: БГНЕС

В столицата ще се проведе дискусия на тема: „Между автентичната и фанатичната вяра“. Пламен Сивов от фондация „Покров Богородичен“, която организира дискусията, коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ къде е границата:

Нито автентичната, нито фанатичната вяра може да бъде определена с две думи. Темата е хлъзгава. Също така и болезнена напоследък, особено около последните събития във Франция – да се определи как обществото може, от една страна, да бъде толерантно към една вяра, която е някаква даденост във всички наши общества, и в същото време да изгради някакви защитни механизми. Този въпрос касае не само светското общество, а и самите религиозни общности. 

Фанатизмът се проявява не само в исляма, а във всяка религиозна общност, каза Сивов.

Според мен фанатизмът обикновено е свързан с някакъв вид несигурност, било то догматична или психологическа. Обикновено хора, които са склонни да фанатизират вярата си, изобщо мирогледа си, са хора, които по някакъв начин имат проблем да приемат другите. Един психолог ще ви каже, че това са хора, които са преживявали някакъви проблеми още свързани с детството им, които не могат да понесат мисълта, че около тях има различие.

Интервюто с Пламен Сивов чуйто в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна