Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Лин Търнър: Трябва да си възвърнем лудостта по изкуството

БНР Новини
Снимка: БНР

Бившият вокал на “Рейнбоу” и “Дийп Пърпъл” Джо Лин Търнър  пристигна в България, за да участва във финала на популярно музикално състезание в българския телевизионен ефир. Той бе посрещнат от Славин Славчев, финалист и вече победител в шоуто, който беше рок откритието на тазгодишния му сезон и чието изпълнение на хита на „Рейнбоу” Can’t let you go доведе Джо Лин Търнър в България за пореден път.

Вълнувате ли се да сте отново в България?

Да, щастлив съм да бъда отново тук, но бих искал да мога да остана по-дълго.

Тук сте за само 24 часа. И за пръв сте в България, за да участвате в телевизионно шоу. Как решихте да вземете участие в това музикално състезание?

Моят рекламен мениджър откри Славин. Той ми каза: “Tрябва да чуеш това момче, той изпълнява твоята песен”, и аз не можах да повярвам. Публикувах изпълнението му във Фейсбук, разпространихме записа из мрежата и следващото нещо, което се случи – получих обаждане от продуцентите на шоуто. Предварително имах планирани записи през тази седмица, но реших, че бих могъл да променя леко графика си. Така че ето ме тук – пристигнах вчера, днес работя и утре рано сутрин заминавам. Но следващия път ще остана по-дълго.

Какво ви впечатли в изпълнението на Славин Славчев на вашата песен?

Той е много добър певец, но не само това – бях силно впечатлен от неговия избор на песен. Не е обичайно за изпълнител в такъв вид музикално предаване да избере този тип песен. Това е голяма чест за мен и почувствах, че имам какво да кажа по този повод, исках да кажа благодаря.

С вашето участие в това шоу вие подкрепяте рок музиката и нейната популярност сред младите хора?

Да, това е точно така. Считам, че това е едно от най-важните неща, да изразя своята подкрепа за рок музиката сред младите, така че те да могат да разберат, че съществува и друг тип музика, да могат сърцата им да се изпълнят с тази музика. Знаете, че понякога съвременната, модерна музика е технически съвършена, но стерилна, тя не носи дълбочина. Понякога родителите пускат рок музика на децата си и така тя се предава от поколение на поколение. Но аз мисля, че младите хора трябва да знаят, че съществува едно огромно количество изключително добра музика, която те не бива да пропускат.

Значи вие вярвате, че рок музиката има бъдеще, че тя все още е жива и в света съществува младо поколение музиканти, които творят в този жанр?

Несъмнено! Джийн Симънс заяви, че рокът е мъртъв, но той греши, определено рокът не е умрял. Може би е леко задрямал, но не и мъртъв. Аз виждам това  - непрекъснато обикалям света, правя множество концерти и хората обичат тази музика. Бащите я споделят със синовете си, майките с дъщерите си и така тя живее вечно. Просто ние имаме нужда от повече такава музика. Но аз определено вярвам, че тя се нарича класически рок именно защото е от класа, именно защото носи дълбочината на човешката душа в себе си.

Бихте ли разказали повече за новия ви проект Rated X?

Приканвам всички да чуят този проект. Това е един наистина добър албум с класически рок, но с модерно звучене. И аз вярвам, че всички ние си свършихме наистина добре работата в нашия опит да върнем този вид музика обратно на хората, да им я поднесем в леко променен вид, така че те да я разберат и да се влюбят отново в нея. Много се гордея с този албум и тук говоря от името на всички други музиканти в него - Кармин, Тони и Карл, и дори от името на Николо Коцев от София, който също участва в албума.

Как възнамерявате да привлечете младата аудитория да чуе албума ви?

Моля всички вас, млади хора! Чуйте Rated X, това е един наистина убийствен албум, много ще ви хареса!

Планирате ли да го представите в България тази година?

Надявам се, всички се надяваме. Опитваме се в момента да организираме няколко концерта за пролетта и лятото. Но на днешно време икономиката в целия свят е в криза, така че и организаторите на концерти преживяват трудни времена. Не са много промоутърите, който искат да поемат риск, тъй като в момента финансирането навсякъде в Европейския съюз е твърде ограничено. Но с повече късмет и усилия от наша страна мисля, че ще дойдем скоро при вас.

От всички места, които сте посетили в България, кое ви е впечатлило най-много?

Бил съм на наистина много невероятни места в България, изключително красиви, но мога да кажа, че се влюбих в Бургас заради архитектурата, атмосферата, морския бряг, климата там. Това е едно много красиво място.

Публиката тук наистина ви обича – считате ли, че българската публика се отличава от феновете и публиката в западна Европа, например?

Да, считам, че публиката в България е все още изпълнена с чист, неподправен ентусиазъм. Аз непрекъснато обикалям на различни места, свиря на концерти и хората казват, „Амида, добре беше“. Но тук хората се вълнуват истински, те са изпълнени със страст към музиката и това е нещо много специално, което аз откривам в България.

Каква е движещата сила зад всичко, което правите? Вярвате ли, че музиката може да направи света по-добро място?

Напълно вярвам, че музиката може да промени света. Но в същото време какво се случва днес – постоянно часовете по изкуства и музика в училищата намаляват, заниманията с изкуство в общностите намаляват и аз наричам това истински грях. Защото когато отнемеш музиката от хората, ти им отнемаш културата. А отнемеш ли им културата, това означава край на обществото. В момента виждаме как технологиите подменят изкуствата, а това не бива да е така – те трябва да съжителстват, а не едното да измества другото. Аз считам, че трябва да подкрепяме и насърчаваме изкуствата, тъй като в момента животът около нас се задъхва от технологии, светът е луд по технологиите, така че ние трябва да си възвърнем лудостта по изкуствата.

Как оценявате резултатите на работата си? Кога чувствате, че сте успял да предадете посланието си към хората?

Това е процес, който никога не приключва, едно непрекъснато усилие. Човек постига малки успехи тук и там, но посланието, което се стреми да предаде, никога не свършва. Ние трябва да се опитваме да поддържаме културата жива, да поддържаме изкуствата живи в целия свят. Аз често чета великите литературни произведения, като се започне от Шекспир до модерни автори, и с една дума, без култура няма общество. Без култура обществото ще се разпадне, ще загине. Ето защо ние не трябва да спираме да насърчаваме изкуствата, да ги правим част от живота на децата си, от нашия живот. В момента всички сме увлечени от всички тези технологични джаджи, но те нямат артистична стойност. Аз съм фен на всички новости, обичам компютрите и всичко свързано с IT бранша, но в същото време искам да виждам повече часове по изкуство в училищата, искам да виждам повече занимания по изкуства в отделните общности, повече класическа музика – онези неща, които обогатяват човешката душа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна