Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Г. Чанков: Няма логика да се очаква окончателно решение на кризата в Украйна след Минск

Владимир Путин, Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Петро Порошенко на мирните преговори в Минск
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Срещата в Минск е с умерен успех. Нямаше логика совалки на такова високо равнище да не завършат с някаква договорка. Дали от тази договорка ще произтече окончателно решение на кризата – няма логика  да се очаква  чак такъв голям резултат. Може би три-четири пъти ще се предоговарят споразуменията докато се стигне до някакво равновесие, каза преподавателят по международни отношения в УНСС доц. Георги Чанков в интервю за предаването „Събота 150“.

Путин е направил най-малките отстъпки, защото неговите искания са и най-реалистични. Те са съобразени с възможностите на Русия. Останалите участници в преговорите са по-неудовлетворени. Окончателно решение ще има тогава, когато всички са еднакво недоволни от постигнатото решение, каза още доц. Чанков.

Според него, Украйна ще бъде катализаторът, който да ускори промяната  на световния дневен ред: Промяната се свежда до това, че доскоро САЩ са единствената държава, която има глобални възможности да защитава амбициите си. В момента страните извън Г-7 следят внимателно какво се случва и се опитват да преценят докъде ще стигнат силите на САЩ да притиснат Русия. Напълно е възможно в резултат на кризата САЩ да престане да бъде глобална сила и да бъдат изтласкани от Средна Азия, където   Китай има големи амбиции. Така САЩ ще си останат най-силната държава икономически, но да няма възможности да защитава интересите си във всяка точка на земното кълбо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна