Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Иванова: Опасяваме се от "замотаване" на проверката в СГС

Част от съдиите от Софийския градски съд (СГС), които поискаха проверка за това как той се управлява, се срещнаха с правосъдния министър Христо Иванов и новоизбрания председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Съдиите поискаха двамата да се запознаят лично с детайлите около проверката. Пред "Хоризонт" съдията от СГС съд Весислава Иванова каза:

Нашето желание беше да не възприемат директно изводите на Комисията, с които още не сме наясно и търпеливо изчакваме, разбира се. Идеята на нашата среща беше всеки от тези два субекта, разполагащи с възможност, да искат образуване на дисциплинарно производство, да се запознаят самостоятелно с материалите, събрани по време на проверката, т.е. да извършат на собствено основание своя такава, за да могат да формират на свой ред самостоятелно становище по събраните факти.

Весислава Иванова обясни, че съдиите се опасяват от прекомерно забавяне на проверката: 

Разбира се, че имаме опасения тъкмо в тази посока. Докладът така или иначе не беше изготвен в първоначално определения срок с аргумент, че са събрани твърде много материали и с аргументи, че имаше други важни събития, всъщност тогава се случи изборът за нов председател на Върховния касационен съд. Направи се това удължаване до 15-и февруари, надяваме се оттам насетне обаче тази проверка да има своя край и да излязат отговорите по нея.

Иванова коментира въпроса дали може случаят с разработката "Червеи" да измести тази проверка: 

Аз действително не мога да прогнозирам как точно ще се развият събитията, но важно е да се подчертае, че този, както и поредица от други скандални случаи, не биха били факт, ако ръководството на СГС беше качествено и компетентно. Това всъщност твърдим и ние.

Весислава Иванова смята, че ако председателят на СГС Владимира Янева бъде отстранена, не би трябвало на нейно място да дойде някой от заместниците й: 

Би било доста проблематично и доста неприемливо да се определи, в случай на евентуално отстраняване на г-жа Янева по повод този казус, някой от останалите двама заместници, срещу които всъщност върви проверката в момента и аз се надявам, че това просто няма как да се случи.

Интервюто с Весислава Иванова чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна