Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проект за живота на еврейските общности обединява специалисти от три български града

Снимка: БГНЕС

Проектът "Страдание и спасение" събира етнолози от регионалните исторически музеи в Русе, Шумен и Варна. "Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото" е темата, която ще обедини специалистите в теренното им проучване сред общностите в трите града. Автор на методологията е доц. Николай Ненов, един от признатите българските етнолози.

Цвета Ненова
от сдружение "Европейски пространства 21" разказва за целта на изследването:

Темата за страданието ни и спасението е една добра тема, която може да бъде използвана като фокус и като отправна точка в един дебат или общуване с млади хора за провокиране на тяхната чувствителност към тези теми с идеята да предизвикваме и да насочваме този дебат към необходимостта от толерантност и чувствителност.


Всички материали ще бъдат заснети и дигитализирани и ще станат основа за мобилна изложба по темата за живота на местните еврейски общности.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.