Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Младенов: Българският треньор е много добър, но непрекъснато е унижаван

Стойчо Младенов
Снимка: БГНЕС

Българският треньор е унижаван непрекъснато, една победа или една загуба му решава съдбата. Няма никакво уважение към него, подмятат го като една носна кърпа. Мога да ви дам хиляди примери от моята кариера в това отношение. А само като минеш границата, отношението е коренно различно. Да не говорим в Западна Европа как е. Това каза Стойчо Младенов на пресконференция по повод учредяването на Асоциацията на българските треньори по футбол.

Наставникът на ЦСКА отдавна е поддръжник на идеята за създаването на такава асоциация, защото така вярва, че той и колегите му ще имат по-добри условия за труд. 

На Запад треньорът носи отговорност на 100 процента, защото му се дава свобода, но в същото време е и юридически защитен. И дори ако не се случат нещата, президентът реши да освободи треньора, защитата му гарантира, че 100 процента ще бъде обезпечен. А тука първо работим за никакви пари, не ни и уважават. И така много млади момчета са убивани в професията още в зародиш, каза Младенов и попита къде е в момента Мартин Кушев (помощник-треньор в "Локомотив" (Мездра), който е играл много време в чужбина, има познания, но не получава шанс да се развива. 

Подкрепата от БФС в нашето начинание ще ни бъде от голяма полза. Надяваме се, че Борислав Михайлов, Наско Сираков, Йордан Лечков - все хора, които са футболни хора. Знаем, че ще има съпротива срещу нашата организация основно от клубни президенти, които няма да ги устройва реализирането на идеята ни.

Но да ви кажа, българският треньор е много добър треньор. Нито един от големите западноевропейски треньори тука няма да се оправи в нашата дивотия. Нека да дойде тука да прави селекция с нашите възможности, да убеждава футболистите да дойдат да играят и след това, като не им се плати три месеца, да ги накара пак да останат, няма как да стане, гарантира бившият треньор на "Литекс" и националния отбор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна