Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяла България почита Апостола на свободата 142 години след обесването му

Снимка: БГНЕС


България се прекланя пред паметта на Васил Левски в София по повод 142 години от обесването му. Стотици вече поднесоха цветя пред паметника на Левски в центъра на столицата. На това място през зимата на 1873 година е издигнато бесилото за Апостола на свободата.

Вицепрезидентът Маргарита Попова заедно с гражданите на Ловеч се преклони пред паметника на Васил Левски:

Нека в днешния студен и мразовит ден, тук, в пазвите на Балкана, обградени от толкова много родолюбци, развели българското знаме, да кажем, че има оптимизъм. В страната ни в последните седмици и месеци се роят комитети на млади възрожденци. В името на нашите деца, в името на младите ни възрожденци, нека да кажем, че сме готови за по-добро политическо бъдеще, тук, на Балканите, заедно всички.

СнимкаСтотици жители на Пловдив също почетоха годишнината от гибелта на Васил Левски. В храма "Свети апостоли Петър и Павел" бе отслужена панихида, а ученичка изрецитира част от стихотворението "Обесването на Васил Левски". По-късно започна поклонението пред паметника на Апостола на свободата на централната алея на хълма Бунарджика. Там бяха поднесени венци и цветя, а в честването участваха градското ръководство, военни формирования на Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, представители на комитет "Родолюбие" и на политически партии, ветерани, деца, граждани.

В Карлово, родният град на Васил Левски, годишнината еше отбелязана с митинг-поклонение. В църквата "Света Богородица" беше отслужена панихида в памет на валикия българин.
Жителите на Асеновград също се поклониха пред паметника на Апостола при ОДК "Васил Левски" в града.

Габровци поднесоха  венци и цветя пред паметната морена на мястото на някогашния женски метох в града, където Апостола на българската свобода е намирал убежище. Ученици от началното училище "Васил Левски" съживиха спомена за Дякона. Пред морената на Апостола на почетен караул застанаха ученици от клуба "Млад възрожденец" към Националната априловска гимназия.

сн. Евтим Петков

Целта  на общобългарския комитет „Васил Левски“ е да изгради свои клубове във всички училища в Търговищка област, съобщи председателят на местния комитет Веселин Николов. Той участва в редица събития предшестващи годишнината от гибелта на Левски. Отбелязването на 142 годишнина от обесването на Васил Левски започна със заупокойна молитва. За първи път на нея присъстваха деца от Целодневна детска градина „Славейче“.

Малко по-късно пред барелефа на Васил Левски в центъра на Търговище бяха поднесени венци и цветя.


Студенти, ученици и деца от Варна застанаха в дълга редица пред паметника на Левски в Алеята на възрожденците в Морската градина, за да поднесат цветя за Апостола. Заупокойна молитва отслужиха свещеници от катедралния храм "Свето Успение Богородично". Официални лица и представители на Военноморските сили, общината, областната администрация и патриотични организации поднесоха венци и цветя.
Десетки врачани се събраха пред паметника на Васил Левски в центъра на града, за да отдадат почит пред паметта на Апостола на свободата. Възпоменателната церемония по повод на 142-годишнината от обесването на Дякона започна с изпълнение на хора на свещениците от Врачанската епархия и с поетичен рецитал на ученици от ОУ "Васил Левски".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна