Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карнавален ритъм цари в съседна Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки кризата Гърция е в ритъма на карнавалите, които се организират всяка година на Сирни заговезни. Това е последен ден на тържествата преди началото на великденските пости.

Днес е апогеят на карнавалните шествия в Гърция. Най-интересен е карнавалът в Патра. Участват състави от цялата страна и от чужбина. Много политическа сатира има и в днешното шествие. Най-продаваните маски са тези на премиера Ципрас и финансовия министър Варуфакис.

Не отстъпват по достойнство и тържествата в Ксанти. Въпреки дъждовното време хиляди българи пристигнаха рано тази сутрин, за да почувстват настроението и видят тържествата. Магазините и заведенията работят денонощно. За българските туристи се предлага и месо, което спазвайки традицията, гърците не ядат вече седмица.

На много места в Гърция на днешния ден се спазват непроменени традиции от векове. В Северна Гърция на Сирни заговезни се провежда обичая ”Еничари и булки”, като всички герои са преоблечени мъже, които обикалят домовете и гонят злото. В Янина палят огньове, които наричат „джамали” и вярват, че с тях гонят злите сили. Познатите на нас кукери днес водят тържествата в Сохос до Солун и на остров Скирос.

Венециански корени има карнавала днес на остров Корфу. На Крит и до сега е жив обичаят ”открадването на булката”. Карнавалите в Гърция са традиции от древните тържества в чест на бог Деонисий.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени