Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Траурни шествия в памет на Борис Немцов са организирани в няколко руски града

| обновено на 01.03.15 в 11:51

В центъра на Москва днес ще се проведе шествие в памет на убития опозиционер Борис Немцов. Той бе убит в петък преди полунощ на Големия Москворецки мост. Очаква се шествия да има и в други руски градове, където партията на Немцов готвеше за днес "антикризисни“ митинги - в Москва, Петербург, Киров, Новосибирск и Барнаул.

Няколко часа преди покушението Немцов призова в ефира на радио "Ехото на Москва" руснаците да излязат на протест днес срещу "агресията на Путин в Украйна". Властите и организаторите на проявата в столицата съгласуваха мероприятия за 50 000 души.

Хиляди вече отдадоха почит на Немцов, като струпаха цветя на лобното му място на Големия Москворецки мост.

Един от организаторите на днешната акция Леонид Волков смята, че по време на траурното шествие могат да звучат и политически лозунги:

Хората, които имат мнение, различно от това на властите, са лишени от елементарни граждански права - свободни избори, честно правосъдие и свобода на словото, така че те имат право да изразят тези свои искания по време на траурния марш.

Шествието ще започне в 14.00 часа българско време.

Телевизионният канал ТВЦ показа кадри от външна камера за метеорологични наблюдения, която е заснела момента на убийството на опозиционера. Въпреки че картината е с лошо качество, от записа става ясно, че предполагаемият убиец не слиза от преминаваща кола, а най-вероятно е причакал своята жертва на тротоара. След стрелбата убиецът се качва в автомобил и бързо напуска мястото на престъплението.

СнимкаПо-рано украинският президент Петро Порошенко свърза убийството на руския опозиционен водач с конфликта в Донбас: 

Преди няколко седмици разговаряхме затова как да възстановим доверието между нашите държави. Борис заяви, че ще публикува убедителни доказателства за участието на руски въоръжени сили в Украйна. Някой се боеше от него. Борис не се боеше и те го убиха.

Според директора на центъра за европейска култура в Нижний Новгород и близък приятел на Борис Немцов Павел Милославский вина за убийството му носи не Кремъл, а руският народ, възпитан от Владимир Путин. Милославский е скептичен, че разследването за смъртта на Немцов ще доведе до реални резултати. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна