Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Радислав Наков: Болници карат специализанти да остават при тях след края на обучението им

Снимка: БГНЕС

170 места за нови специализации за завършили медицина са обявили болниците до момента. Министерството на здравеопазването съобщи, че вероятно здравните заведения ще дадат още бройки през следващите месеци. Директори на болници обаче са скептични и обясняват, че нямат пари за специализантите.

Д-р Радислав Наков от гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" обясни в предаването "12+3", че болници карат младите специализанти да останат при тях след края на обучението си:

Новата наредба за специализациите наистина е една стъпка напред и идеите в нея са добри, но проблемът е, че осъществяването им ще се случи много, много трудно. Първият проблем е, че болниците не са мотивирани да обявяват места за специализация, съответно работа за младите лекари, било поради липса на пари или липса на желание, не мога да кажа точно, но е факт, че до момента са обявени изключително малко места, с оглед на завършилите медицина през тази година. Другият проблем е, че дори болниците, които имат желание да назначат млади лекари на специализация, допълнително към договора, който предлагат на медиците, те вкарват анекси, които ги задължават nо брой години да остават в същото лечебно заведение, като, ако те не остават за този период, ги карат да върнат заплатите, които болницата им е давала през този период, което е абсурдно. Защото заплатата не е инвестиция в обучението, заплатата е едно, а инвестицията в обучението и развитието на младия лекар – е съвсем различно.

Това е нарушение на само на наредбата, но и на редица, според мен закони, не съм правист да кажа, но най-малкото в Конституцията на Република България пише, че всеки е свободен да избира къде да работи.

Д-р Наков цитира конкретни имена на болници, за които има подадени сигнали:

Имаме сигнали за "Света Анна", която е Окръжна болница в София и Правителствена болница и за "Св. Георги" в Пловдив. Това са сигнали от млади лекари, които са достигнали до нас, нямаме доказателства, така че няма как официално да го кажа.

Радислав Наков обясни как могат да бъдат стимулирани болниците да наемат специализанти:

Ами те самите болници, това е голям проблем в България като цяло, че не се мисли в перспектива за години напред, а се мисли в рамките на календарната или бюджетната година. Инвестицията в един млад лекар, в специализацията му, може да донесе много повече на едно лечебно заведение, отколкото каквото и да е друго. Мотивацията винаги идва с пари в нашата страна, пък и навсякъде по света. Ако те са финансово обезпечени, лечебните заведения сигурно ще обявяват такива места, но това е по-скоро въпрос към министерството. Другото, което знам от Министерството на здравеопазването, е, че те искат да обвържат местата за специализация с бъдещите акредитации на лечебните заведения, то това съществува и в момента, но те искат да го обвържат още по-тясно, така че това сигурно ще е някакъв допълнителен стимул за тях да обявяват места.

Интервюто на Снежана Иванова с д-р Радислав Наков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна