Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Придвижването на туристите в парк "Витоша" ще бъде улеснено чрез екоавтобуси

Vitosha2_big

Придвижването на туристите във Витоша ще бъде улеснено чрез екоавтобуси. Това съобщи директорът на природния парк Снежана Петрова. Започва подготовката и на новия план за управление на парка.

Ще бъдат осигурени четири екоавтобуса, които да са вътрешен транспорт за парка. Снежана Петрова, директор на парк „Витоша“:

Няма да се нарушава градският транспорт. Ще поема посетителите от автобусите, които докарват посетителите, до входа на парка и съответно ще обслужва двете дестинации - към „Златните мостове“ и „Алеко“ и съответно с едно удължаване „Момина скала“ и „Офелиите".

Една от основните цели на новия план за управление на парк „Витоша“ до 2024-та година е опазване на биоразнообразието. Димитринка Берберова - ландшафтен архитект и ръководител на екипа, който ще разработва плана за управление на „Витоша“ обясни:

Една от важните задачи е едно реакриационно туристическо развитие на планината за подпомагане на регионалното развитие.

Все още не е ясно кои ще са зоните, в които ще бъде позволено строителството. Предложенията за развитие на ски зоната от Филип Цанов, председател на организацията Природата за хората и регионите:

Задължителна е подмяната на съществуващата цялостна инфраструктура. Като започнем от Симеоновската кабина, възстановяване на старата Княжевска кабина, за да има нормален достъп до „Витоша“. Хубав е проектът за подмяна на най-стария лифт на „Витоша“, който е от 1953-та година, Драгалевския лифт с кабина, който да стига до Голи връх. Да се забрани категорично достъпът на автобуси и коли в природен парк „Витоша“. Всичко да става с лифтовете.

До края на октомври трябва да е готов планът за управление на „Витоша“, за което са отпуснати 500 хиляди лева от програма „Околна среда“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна