Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Кунева: Изборът на Бъчварова е знак, че политическият приоритет за вътрешните работи става на по-високо ниво

Снимка: БГНЕС

Бях изненадана от оставката на Веселин Вучков, въпреки че от предишни негови изявления личеше, че той има много ясна и твърда позиция, лична, но и свързана с това дали може да си свърши работата с един екип, който не припознава. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" вицепремиерът Меглена Кунева: Той се оказа последователен. В няколко интервюта каза, че ще предложи смяна на главния секретар, с който не може да работи, и вървеше в тази посока. Когато не получи подкрепа за смяната, подаде оставка. Това, което той демонстрира, е твърдост, последователност и неотстъпчивост по въпроси, по които има принципна позиция.

В рамките на 100 дни Вучков е внесъл в МС, а след това и в НС, стратегията за реформа в МВР. Нагърбил се е и с "доста сложното преминаване на ГДБОП от ДАНС към МВР", припомни Кунева. Според нея министърът не е бил "пожертван": Не мисля, че той иска да бъде в ролята на жертва или в ролята на герой. Просто той смята, че по един ясен и категоричен начин дава информация за това как смята, че може да си свърши работата или как работата не може да се свърши.

Оставките на главния секретар на МВР и на шефа на ДАНС не трябва да се превърнат в "действие на замитане под килима", каза Кунева: Трябва да е много ясно защо им е поискана и защо са подали оставките си, за какво са били отговорни и за какво, ако има техни доказани грешки, ще продължат да отговарят от тук нататък. Иначе актът ще остане красив, но без последици.

Кунева е на мнение, че в ситуацията е необходима максимална яснота и максимална публичност. Вучков не е обсъждал оставката си с реформаторите, коментира вицепремиерът и подчерта своите приоритети: Интересува ме да се случват онези положителни промени, заради които хората ни гласуваха доверие. В момента имаме стратегии, специално в областта, в която аз работя – европейските политики, и много малко конкретни действия и още по-малко конкретни резултати.

През май у нас ще дойде мисията, която изготвя мониторинговия доклад за напредъка ни в областта на вътрешния ред и сигурността, а страната още няма Закон за съдебната власт, антикорупционна стратегия и закони, които да я прилагат. Липсва и план за действие по последния доклад на ЕК, заяви Кунева. Тя няма да отговаря за МВР, след като другият вицепремиер Румяна Бъчварова оглави ведомството, заяви Кунева, но допълни, че двете ще продължат да имат "много общи неща", защото докладът за напредъка на България включва координация и работа по Шенген, налагането на върховенството на закона: Аз смятам, че с нейния избор има много силен знак, че политическият приоритет за вътрешните работи става на по-високо ниво. Това е заместник-председател на партия и вицепремиер. Надявам се работата да бъде още на по-високи обороти.

Борбата с тероризма е тема, в която страната ни напредва много бавно, коментира вицепремиерът контекста на посещението на директора на ФБР у нас: Ако днес бъде заловен чуждестранен боец в България, ние нямаме текст, по който да го осъдим, какъвто има в останалите европейски държави, изтъкна тя.

Уволненията на директори на бежански лагери са решение на директора на Агенцията за бежанците, коментира Кунева. Тя заяви, че е готова да запознае МС и премиера, ако някой има информация за корупционни линии.

Вицепремиерът припомни позицията си, че членството на България в Шенгенското пространство е въпрос на сигурност, освен на икономика. Не може да има Европа на две скорости, когато става въпрос за сигурност.  България е изпълнила изискванията по договора и трябва да бъде приета, изтъкна Кунева: Не съм сигурна, че тези, които спират съдебната реформа и нормалното функциониране на органите по налагане на закона, като МВР например, много ще се стреснат от това, че България не е в Шенген. Напротив, те не искат да влизаме в Шенген, защото това означава още една форма на контрол. И то на контрол, който няма как да договориш зад гърба на българските и на другите европейски граждани.

Интервюто на Лили Маринкова с Меглена Кунева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна