Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Росбалт": Борис Немцов е убит заради негативните му изказвания срещу мюсюлманите и пророка Мохамед

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският опозиционен политик Борис Немцов е бил убит заради неговите негативни изказвания по адрес на мюсюлманите и почитания от тях пророк Мохамед. Това твърди информационната агенция "Росбалт".

Бившият зам.-командир на чеченския батальон "Север" Заур Дадаев, който беше обвинен за убийството на Борис Немцов, на практика е поел отговорността за организирането на това престъпление, твърди "Росбалт". По време на разпитите Дадаев казал, че убийството е било извършено заради нееднократните негативни изказвания на опозиционния политик за мюсюлманите и тяхната религия, посочва изданието, като се позовава на свой информиран източник от органите на реда. По този начин Дадаев фактически е признал, че е организатор на престъплението и затова не следва да се очакват каквито и да е гръмки разобличения или задържания в рамките на разследването, посочва източникът на "Росбалт".

В същото време чеченският лидер Рамзан Кадиров определи Заур Дадаев като вярващ мюсюлманин, който е бил шокиран от карикатурите във френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо" и от коментарите в подкрепа на тяхното отпечатване. В своята страница в социалните мрежи Кадиров пише, че Дадаев е патриот, готов да даде живота си за родината. Ако съдът потвърди неговата вина за смъртта на Борис Немцов, то убивайки човек, той е извършил тежко престъпление, посочва Кадиров и добавя, че Дадаев не би направил и крачка срещу Русия, заради която дълги години е рискувал живота си. Чеченският лидер е наредил да бъдат разследвани обстоятелствата около уволнението на Дадаев от Вътрешните войски, както и да се проучи неговото поведение и настроение, преди да напусне редовна служба.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна