Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Григорий Григоров - вълшебникът реставратор

2
Проф. Григорий Григоров
Гост в днешното издание е човек, който има таланта да връща живота на картини, икони, стенописи.
По думите му "когато някой  влезе в реставрирана църква, трябва да усети времето, в което е строена и зографисана".

Проф. Григорий Григоров е преподавател в Националната художествена академия по реставрация на живопис. Казва че се насочва към Художествената академия съвсем случайно и също толкова случайно избира да се занимава с реставрация. Не съжалява и за миг, защото работата му носи удовлетворение.

За артгилдията Гришата, както го наричат всички, е познат преди всичко като вълшебникът, който връща към живот уникалните стенописни изображения от църквата "Св. Никола" в Бачковския манастир, църквата "Св. Петка" във Видин, джамиите в Разград и Стара Загора, и не на последно място Боянската църква. За археолозите проф. Григоров е човекът, направил копието на тракийската гробница в село Александрово.

Чуйте разказа на проф. Григоров за попадането му в тази рядка и специфична професия, какво е видял в Полша, какви са изискванията му, когато пристъпва към даден обект за реставрация, защо обича работата си със студентите…

Чуйте радиосрещата с проф. Григоров.

Той рече:

- Професията на реставратора е много хубава.
- Най-тежкият сблъсък в професията е със "стената", която управлява опазването на културното наследство. Не посочвам министерство или общини. Като  цяло обществото няма отношение към старините.
- Времето върви и, ако се окаже, че няма да мога да тичам по скелето или няма да имам работа в ателието, няма да знам какво да правя със себе си
.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна