Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Планински спасители: Никой не е по-велик от природата


Обстановката в планините остава сложна, с висока степен на лавинна опасност - за това предупреждават планинските спасители. Трагедията със загиналите от лавина трима - опитни и добре екипирани сноубордисти, край хижа "Яворов" в Пирин отново постави въпроса за подценяването на риска от лавини и безопасността в планината.

Любен Джолев, ръководител на спасителния екип в Разлог, един от първите, които са се притекли на помощ, обясни, че снегът е бил много, в горната част масата е била широка, стеснявала се по средата, което е придало по-голяма сила на лавината. Планината е непредвидима, особено при такива тежки зимни условия. Снегът в момента е над 2 метра, натрупан за по-малко от три дена. Това увеличава лавинната опасност.

Радко Божинов, хижарят в "Яворов", обясни, че групата била от хора, които познават планината. Предупредихме ги, но не приемаха съвети. Тези хора са дошли да карат ски в необработени терени. Те не са дошли, за да стоят в хижата. Когато сe срещнахме, вече се бяха спуснали веднъж. Те бяха изключително добре физически подготвени. Но никой не е по-велик от природата. Спасителите, с високопроходима техника, стигнаха за 6-7 часа. Това са 5 километра от асфалта до хижа "Яворов". На другата сутрин при транспортирането на телата рискът за спасителите е голям, защото шапката на лавината си стои. Лятно време до мястото, където е паднала лавината, се стига за 10 минути от хижата, разказа Божинов.

Момчил Панайотов, експерт по лавините, обясни, че районът на хижа "Яворов" не е много по-специфичен от други райони в Пирин. Но за тази планина трябва да се знае, че са характерни големи наклони и дълги склонове. Това създава предпоставки за ланини. Препоръките за следващите дни са за голямо внимание.

Чуйте разговорите от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.