Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха Световното първенство по шахмат за жени в Сочи

Откриха Световното първенство по шахмат за жени в Сочи

С официална церемония в Сочи беше открита Световното първенство по шахмат за жени, което трябваше де се състои още през миналата година. Според новата идея на Международната федерация по шахмат световните шампионки ще се определят всяка година, като се редуват мачове за титлата и турнири по нокаут-системата.

По време на откриването президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов заяви, че няколко федерации през миналата година са искали да организират шампионата на планетата за жени, но поради финансови проблеми са оттеглили заявките си.

Световното първенство в Сочи ще се проведе по нокаут-системата и в него ще участват 64 шахматистки, сред които е и нашата Антоанета Стефанова. В първият кръг световната ни и европейска шампионка ще играе срещу виетнамската гросмайсторка Ти Тан Ан Нгуен.

Срещите от първия кръг ще се проведат между 17-19-и март, от втория - 20-22-ри март, третия - 22-25-и март, четвъртфиналите са от 26-и до 28-и март, полуфиналите - 29-31-ви март, а финалът от 2-ри до 5-и април.

С най-висок рейтинг от участничките е Хъмпи Конеру (Индия). Сегашната световна шампионка Хоу Ифан от Китай няма да участва и ще загуби титлата си.

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени