Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе: Концерт на Румънския национален оркестър с диригент Кристиян Мандял, солист: Пламена Мангова, пиано - 22 март от 19.00 часа

БНР Новини

На 22 март по програма "Христо Ботев" ще излъчим от фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе концерта на Румънския национален оркестър с диригент Кристиян Мандял, солист: Пламена Мангова, пиано.
В програмата:
В. А. Моцарт – Увертюра към операта „Вълшебната флейта“;
Лудвиг ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър № 1 в До мажор, опус 15; Йоханес Брамс – Симфония № 1 в до минор, опус 68.

Пламена Мангова е родена през 1980 година в Плевен.Учи в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София в Снимкакласа по пиано на проф. Марина Капацинска, а по-късно продължава образованието си в Мадрид във Висшето музикално училище „Кралица София“ в класа на Дмитрий Башкиров и в музикалния колеж „Кралица Елизабет” в Белгия при Абдел-Рахман Ел Баша.
Едва 18-годишна е отличена с 3-а награда на XIV конкурс Paloma O'Shea в испанския град Сантандер. Лауреат е също така на международните конкурси Vittorio Gui във Флоренция (Италия) и фестивала Juventus в Камбре (Франция).
През 2007 година тя печели втора награда на престижния конкурс за изпълнители "Кралица Елизабет" в Брюксел, където си поделя второто място заедно с Анна Виницкая.
Дебютът й на международна сцена е в "Театър дьо Шатле“ в Париж през 2000 година. Оттогава тя е активно концертираща пианистка на различни международни сцени. Свири с редица големи оркестри, сред които оркестърът UBS на Фестивала във Вербие, Филхармоничният оркестър на Токио, Симфония Варсовия, Люксембургската филхармония, Националният оркестър на Белгия, Симфоничният оркестър на Санкт-Петербург, Камерният оркестър на Европейския съюз, оркестър MDR, Симфоничният оркестър на БНР, Софийска филхармония и др. Работила е с диригентите Валтер Велер, Емануел Кривин, Петер Чаба, Яп ван Зведен, Карл Хайнц Щефенс, Жан-Бернар Помие, Емил Табаков, Росен Миланов и др. Свири камерна музика с известни изпълнители като Мария Жоао Пиреш, Огюстен Дюме, Борис Березовски, Дмитрий Махтин, Жан Ванг, Александър Князев, Киоко Такезава, квартет „Микеланджело”, квартет „Изаи”, Лорънс Дътън (виолистът на квартет „Емерсън”), Себастиян Клингер и Наталия Пришчепенко (водач на квартет „Артемис”).
Първият й компактдиск със записи на творби на Дмитрий Шостакович е отличен с наградата Diapason d'Or на едноименното френско музикално списание. Записва също така пълния интеграл от творби за цигулка и пиано на Сергей Прокофиев с Татяна Самуил, като компактдискът им е удостоен с четири звезди в класацията на списание Le Monde de la Musique ("Светът на музиката"), прави записи и за компактдиск с камерни творби от Шостакович съвместно с Татяна Мелниченко, Наталия Пришчепенко и Себастиян Клингер за фирмата Fuga Libera, който получава наградата на списание „Пицикато” Люксембург. Запис на рецитала й с творби от Бетовен и „Бурлеска” от Рихард Щраус с Националния оркестър на Белгия получават най-високата оценка на списание “Диапазон”. Участва в две издания на проекта Hand in Hand (2007 г. и 2009 г.), подкрепен от известната пианистка Марта Аргерич.
Пламена Мангова е водила майсторски класове в Испания, ЮАР, Япония, България и Белгия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна