Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново обвинения в нарушаване на примирието в Донбас

| обновено на 22.03.15 в 12:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Интензивен артилерийски обстрел е избухнал в района на Донецк в Източна Украйна в нарушение на примирието, съобщава АФП. Огънят е открит около 9 часа местно време около летището на Донецк, което беше обект на ожесточени сражения между украинската армия и проруските бунтовници. Сепаратистите превзеха съоръжението през януари, но то беше напълно разрушено в боевете.

Същевременно правителствените сили и сепаратистите отново си размениха обвинения в нарушаване прекратяването на огъня през изминалата нощ. Силите на Киев съобщават за обстрел в района на Донецк, Луганск и Мариупол. От щаба на донецките сепаратисти твърдят, че правителствените войски са обстрелвали позициите им 41 пъти.

Западът трябва да използва всичките си налични инструменти, за да помогне на Украйна, включително да изпрати оръжия, заяви главнокоманващият силите на алианса в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс.

Виждаме да се използват дипломатически средства, информационни, военни и икономически средства срещу Украйна. Според мен ние на Запад трябва да използваме всичките си инструменти в отговор, каза Брийдлав и добави, че изпращането на оръжия може да е дестабилизилащо, но бездействието е също толкова несигурно.


Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко предупреди за влошаващата се хуманитарна ситуация в областта, заради наложената от Киев икономическа блокада на Донбас:

Киев методично затяга икономическата и финансова блокада на Донецката народна република. Затова републиката е принудена да осъществява изплащането на пенсии, осигуровки и заплати не само в гривни, но и в рубли, долари и евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна