Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Диана Димитрова: Вероятността за грешка в допинг теста на щангистите е малка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доц. Диана Димитрова, ръководител на катедра "Спортна медицина" в Националната спортна академия, вероятността за грешка в последния допингов скандал с наши щангисти е малка. 

По отношение на конкретния скандал чух много неща, които не са точно така. "Трибестан"-ът е лекарство, а не хранителна добавка. Процесът на производство, продажба и така нататък е строго регламентиран. В България, ако в него има други вещества, ще се санкционира производителят. Не мога да кажа как е станало, дали предумишлено, или не. /.../ Би трябвало всяка една федерация и всеки един отбор, когато изберат препарата, който ще употребяват, да направят изследване, проба.

От много години функциите на лекарите в отборите са иззети от хора с други специалности като травматолози, дори ветеринарни лекари.

В антидопинговия кодекс е записано, че спортистът е единственият виновен за това, което приема. Това означава, че той трябва да има пълно доверие на лекаря, който му ги изписва. 

Доц. Димтрова добави, че изследване на Европейската комисия е показало, че в 19 от 28-те страни - членки има регулации за употребата на тези вещества, които приемат младите във фитнес залите. У нас няма никакви регулации в тази сфера.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна