Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от Асеновград заплашват с протести заради свлачищата

Над 150 жители на асеновградския квартал Горни Воден са депозирали в общината подписка с настояване за незабавно укрепване на голямото свлачище, заради което от ноември е блокиран пътят към селото. Тогава от Община Асеновград заявиха, че ще търсят държавно финансиране за справяне с проблема, като спешно беше изграден обходен път.  Живеещите в Горни Воден обаче твърдят, че той е неудобен. Кметът на Асеновград Емил Караиванов заяви, че необходимата сума нарастнала от 800 000 лева  на 1 200 000 лв. Той е получил уверение от Министерския съвет, че средствата ще бъдат осигурени

Гражданите на Асеновград готвят протести заради свлачищата. Те очакват намесата на държавата и е нормално да протестират. Местната администрация също чака финансиране за възстановяването на пътя, свързващ Асеновград и кв. "Горни Воден“, разрушен в края на миналата година. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов. Той заяви, че от ноември 2014 година със средства на общината е направено необходимото за създаване на обходен път до кв. "Горни Воден“, но сега се очаква помощ и от държавата:

Ситуацията в държавата не е лека. Има обективни причини за забавянето, но проблемът на хората остава и се надявам на спешна намеса на държавата. Това свлачище е от началото на ноември 2014-а година. Тогава в резултат на валежите и подпочвената вода започна да се свлича земна маса и се наруши целостта на пътя, който свързва Асеновград с кв. "Горни Воден“. Взехме мерки, като изградихме обходен път – спешно, в тежки метеорологични условия, за да осигурим комуникацията на квартала с града. Там живеят повече от 1500 души. Да, но този обходен път не е достатъчен. Той не е регламентиран. Беше необходимо просто като спешна мярка, а по възстановяването на пътя, който беше засегнат от свлачището, ние направихме процедури – геоложки проучвания. Имаме готов проект, подали сме документи в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, откъдето очакваме средства.

Депутатите от различни политически сили са работили съвместно за решаването на проблема със свлачището, каза Караиванов:

Още първата седмица, когато се появи свлачището, депутати на Асеновград, които са от три различни партии – Манол Генов от БСП, Силвия Хубенова от ГЕРБ и д-р Джевдет Чакъров от ДПС направиха съвместен апел към Междуведомствената комисия за спешни мерки и финансиране.

Ситуацията с активиралите се свлачища в последните седмици е овладяна и пътищата са разчистени. Трябва обаче да се вземат своевременни мерки за предотвратяване на свлачищните процеси, каквито се появяват по пътя Асеновград – Асеновата крепост и Лясково, смята кметът: 

Там се опитваме да вземаме бързи мерки и да преодоляваме проблемите. Още повече че те са по-малки свлачища, но едно от тях е застрашаващо целостта на пътя. Там ще направим проектиране и ще изграждаме укрепителни съоръжения.

Имаме уверение, че спешните мерки ще бъдат взети от страна на държавата, заяви още той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени