Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създателите на мобилното приложение „Гражданите“ те предизвикват: „гражданин“ или Гражданин – изборът е твой

БНР Новини
На снимката (отляво надясно): Христо Борисов, Ася Чанева, Стоян Митов и Тодор Лилков.

Срещаме ви със създателите на мобилното приложение „Гражданите“, където всеки може да качва снимки на закононарушители на пътя. Много хора в България нарушават Правилника за движение по пътищата, безнаказано, пред очите на всички. Докато четете това изречение, се регистрират приблизително 5 нарушения с автомобили.
Основната причина е липсата на култура на пътя. Органите на реда не могат да реагират на всички сигнали и на гражданите им се налага да търпят всякакви своеволия от шофьорите. Заради това четирима приятели създадоха мобилното приложение „Гражданите“, което позволява на всеки със смартфон да упражни граждански контрол на пътя, снимайки автомобил в нарушение. Независимо дали паркира на велоалея, близо до пешеходна пътека, изпреварва неправилно или не зачита останалите на пътя, всеки водач може да получи „гражданство“.
Връзката между „Гражданите“ и КАТ е вече официална, така че последствията от това да бъдеш заснет, докато правиш нарушение с автомобила си, са сериозни.
С момчетата говорим за това как работи приложението, колко бързо стига сигналът до КАТ, какъв е смисълът на извинението, което заснет в нарушение водач може да направи на сайта на „Гражданите“ и какви са последствията за самите момчета, откакто са създали приложението.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна