Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България очаква "Уестингхаус" да е стратегически инвеститор за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

| обновено на 26.03.15 в 19:09
Снимка: Таня Харизанова

България настоява "Уестингхаус" да участва с 49 процента дял във финансирането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Уестингхаус" да бъде партньор в проекта за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с 49%. Това обясни пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя подчерта, че кабинетът не се отказва от взетото в последните дни на предишното правителство решение да бъде подписано акционерно споразумение за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но споразумението е под условие и трябва да бъде потвърдено от сегашното правителство до 31-ви март, напомни Петкова.

Това, което правим в момента, е – има създадена работна група между експерти на АЕЦ "Козлодуй", на АЕЦ "Козлодуй – нови мощности", на БЕХ и на колеги експерти от "Уестингхаус", с които работим съвместно по това да преразгледаме всяка една от клаузите от акционерното споразумение. Един от приоритетите на правителството е, ако бъде изградена такава нова мощност, това да бъде съобразено изцяло с икономическите интереси и да не се изискват държавни гаранции, да не бъде за сметка на дълга или съответно на дефицита на страната.

Българските изисквания вече са представени на "Уестингхаус".

Основен приоритет на правителството в областта на ядрената енергетика е удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и този процес върви по график, подчерта министър Теменужка Петкова пред участниците в енергиен форум в София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна