Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков: С операцията в Йемен Саудитска Арабия иска да се анонсира като военна сила

Светът и Саудитска Арабия проспаха случващото се в Йемен през последната половин година, каза в предаването "Събота 150" проф.Владимир Чуков - преподавател и изследовател на политиката на Близкия Изток и исляма:

Тук става въпрос за една голяма държава - 26 милиона, става въпрос за едно изключително младо население - средната възраст на йеменците е 18 години. Това е една държава, която традиционно се възприема от Саудитска Арабия като неин тил. Много от действията, които там протичаха от 6 месеца насам някакси бяха проспани. На хусите не им се вярваше, че ще стигнат до Аден. /.../ Хусите се опитват от 2009-та година да навлязат на територитята на Саудитска Арабия, в южните провинции. Те бяха просто отблъснати. В един момент те усетиха, че нямат никакъв шанс за растежение на операциите. Тогава те насочиха своя поглед към самия Йемен.

Проф. Чуков съобщи, че в Съвета за сигурност на ООН има внесена проекторезолюция от страните от Персийския залив за военната намеса в Йемен. В момента тя се разглежда от Русия.

Това е изключително сложна дипломатическа игра, в която, обаче прозират стратегически интереси и най-вече икономически, коментира специалистът. Според него с военни операции, като тази в Йемен, Саудитска Арабия и страните от Персийския залив искат да се анонсират не само като финансова сила, а като политическа и най-вече военна.

Това, което се правеше досега от САЩ на север, в Ирак и Сирия, те искат да го направят на юг, само че самостоятелно. Неслучайно ангажиментите там са много по-големи. Срещу Ислямска държава Саудитска Арабия и страните от Персийски залив са ангажирали няколко десетки самолета, докато срещу хусите в Йемен те са 150 самолета, каза проф. Чуков.

По думите му САЩ са подкрепили Саудитска Арабия за операцията в Йемен, защото местните стратегически парньори, сред които са имено Саудитска Арабия и Израел, силно са критикували администрацията на американския президент Барак Обама, че е на път да направи споразумение за иранската ядрена програма. Нещо, което по думите му, не се харесва нито в Рияд, нито в Тел Авив.

Проф. Владимир Чуков коментира и защо Съветът за сигурност на ООН не наложи оръжейно ембарго на Йемен, както това се случи в Либия:

Либия има много бонуси по отношение на привличането на световното внимание. В недрата й има 2% от световния нефт. Както виждате, там битките много често са за петролните кладенци. Освен това Либия е важна за Европа, защото там е основния канал за нелегалната емиграция. Само през миналата година на територията на Европа са преминали малко под 200 хиляди незаконни имигранти, 100 хиляди от които са от Либия. Докато Йемен е периферия. Тя е била, заедно с Диарбекир, затворът на Османската империя. Йемен е, бих казал, периферия на Саудитска Арабия, периферия на Близкия Изток, периферия и на света, което ги прави много уязвими по отношение на появата на такива радикални групировки като "Ал Кайда" и Ислямска държава. Затова там има и много оръжие. Там контролът на практика е несъществуващ.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна