Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Алексиев: Убийството на Немцов е краят на Путин

Алекс Алексиев

Кой управлява Русия и каква е ролята на Федералнат служба за сигурност/ФСБ/ в ръководството на федерацията? Темата коментира в предаването "Конструкция " Алекс Алексиев - експерт по ислямски тероризъм и анализатор на процесите в бившия Съветския съюз:

Хората, които управляват Русия в момента са хората, на които Путин дължи властта си. Това са т.нар силови органи. Това е на първо място ФСБ, но там има и ред други организации като Министерството на вътрешните работи, което има свои войски, които участват в кампанията в Украйна. Има национален съвет за сигурност, който също е важен. Има я и президентската администрация, която е един от най-важните органи. Има и една друга формация - Кадиров/бел.ред президентът на Чечня Рамзан Кадиров/ и неговата войска. Той има около 20 хиляди въоръжени хора на негова страна. Той каза, че работи за Путин, но в момента той е напълно независим феодал. Това е причина между Кадиров и ФСБ да има остър конфликт, който беше в основата на отсъствието на Путин. Не е съвсем ясно как ще приключи този конфликт, но той съществува и ще става все по-остър.

Алек Алексиев обясни, че заловените за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов в Москва чеченци са много близки до Кадиров и залавянето им от ФСБ се определя от много анализатори като обявяване на война от страна на тайните служби срещу президентът на Чечня и жаление да ограничат политическата му сила.

Фактът, че това се случи означава, че фактически цялата тази база, на която се крепи властта на Путин, се разклаща. Мисля, че убийството на Немцов беше края на Путин, коментира анализаторът.

Друг важен момент, според Алексиев е, че руският президент рязко е разкритикувал шефа на "Роснефт" Игор Сечин, който е смятан за дясната му ръка.

Интересен факт, за който в България почти никой не говори е, че Кадиров е установил шериат в Чечня и е забранил на жените да излизат.  В момента в Чечня се слага началото на една ислямистка република, смята Алекс Алексиев.

Цялото интервю с Алекс Алексиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна