Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Цочев: "Уестингхаус“ е проект, който не отговаря на възможностите на българския бюджет

Заместник-председателят на Народното събрание от АБВ и енергиен експерт Кирил Цочев подкрепя решението да не се продължи проектът на "Уестингхаус" за строеж на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй“. В интервю за предаването "Неделя 150" той посочи мотивите си:

"Уестингхаус" е един проект, който дойде в последния момент, в 12 без 5 на правителството на Орешарски с финансови аргументи, които не съответстват на възможностите на българския бюджет. Тези реактори AP 1000 "Уестингхаус" безславно се опитват да пуснат в експлоатация в Китай няколко реактора и се водят дела.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата няма пари за строежа на нов реактор и споразумението с "Уестингхаус" може да продължи само ако компанията стане инвеститор.

Кирил Цочев смята също, че липсва желание от страна на политиците за стабилизиране на енергийния сектор:

Всички отчитат ситуацията в енергийния сектор като тежка, въпреки това няма радикални и решителни действия за реформиране на сектора и оздравяване на държавните енергийни дружества. Според мен липсва желание за промяна - въпреки декларациите за готовност и за приемане на актуализирана стратегия за развитие на българската енергетика в средносрочен и дългосрочен план.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна