Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Великден ядем полски и унгарски яйца, агнешкото месо пристига от Нова Зеландия и Румъния

Снимка: Радио ВИДИН

Яйцата, които не са български на нашия пазар, са от Полша и Унгария, агнешкото месо пристига от Нова Зеландия и Румъния, въпреки че има и голямо количество българско агнешко месо на пазара. Козунаците са предимно от български, тъй като това е един традиционен български продукт, но има и италиански, и чешки, каза д-р Кремена Стоева, главен експерт в Дирекция „Контрол на храните и граничен контрол“ към Агенцията по безопасност на храните, в интервю за предаването „Нещо повече“.

Д-р Стоева обобщи, че нарушенията са най-често за липса на записи в системата за контрол, предлагане на храни без придружителни документи, нарушения при етикирането.

Всички проверки, които се извършват в търговска мрежа и в производствените предприятия са внезапни, увери тя и добави:

Проверките акцентират върху основни изисквания по отношение на манипулирането с храни, включително и съхранението. Акцентира се и върху годността на храните, които се намират в момента на проверката в обекта. Глобите, които са действащи съгласно законодателството са в широк порядък, тъй като са съобразени с тежестта на нарушението. Съгласно Закона за граните варират от 250 до 2000 лева, а при повторно нарушение има нарушения, за които може да се наложи и 6000 лева глоба.

През изминалата седмица в цялата страна са извършени 1375 проверки, при които са установени 80 нарушения. За 72 от тях са издадени предписания за отстраняване, а за осем са издадени актове за административно нарушение. Проверките ще приключат на 13-и април.

Във Враца вече е факт първият акт заради продажба на месо без етикет, стана ясно след началото на проверките за качеството на храните. Служителите на врачанската дирекция на Агенцията по безопасност на храните досега са инспектирали 27 обекта. Повече за проверките във Враца чуйте от д-р Теменуга Стаменовска в интервюто на Ива Антонова.

Инспекторите от Областната дирекция за безопасност на храните в Търговище извършват проверки в търговската мрежа, складови бази и производствени фирми. До момента са проверени над 50 обекта, като са открити седем нарушения. Само в един от случаите е съставен акт за липса на документи за агнешко месо. Д-р Теодора Тодорова от Отдела за контрол на храните разказа пред кореспондента ни в Търговище Евтим Петков за най-важните акценти от проверките:

Инспекторите обръщат внимание на храните, които традиционно се предлагат по време на празника – козунаци, агнешко месо, яйца, бои за яйца, пресни плодове и зеленчуци.

Подробностите чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна