Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската рубла продължава да поскъпва, достигайки най-високи нива от края на 2014 г.

И днес руската рубла продължава да поскъпва на валутния пазар, достигайки най-високи нива от края на 2014 година.

От повече от два месеца насам рублата се намира във фаза на възстановяване, но нейното поскъпване се ускори през април, тъй като в последно време има намаляване на търсенето на долари и евро за покриване на външни задължения от страна на руски компании.

В същото време руските домакинства започнаха да продават твърдата валута, която бяха закупили в края на 2014 година, когато имаше панически спад на местната валута. Според анализ на банката Sberbank стабилизацията и последвалото поскъпване на рублата в последно време са довели до засилване на доверието към рублата от страна на руските граждани. Банката посочва, че през първите три месеца на 2015 година, обемът на продадените долари и евро от руските домакинства е надвишил обемa на закупенaта от тях твърда валута за пръв път от 2012 година насам. Според Sberbank само през първата седмица на април продажбите на чужда валута от страна на руснаците са надвишили покупките с цели 60% и това е един от факторите за солидното поскъпване на рублата в последно време.

Преди малко рублата поскъпна с близо 2% спрямо зелените пари, достигайки 52,56 рубли за един долар - най-ниско ниво на щатската валута от 25-и декември миналата година. От своя страна еврото се понижи с 0,7% към 56,45 рубли - най-ниско ниво за единната европейска валута от 25-и ноември.

След драматичния спад в края на миналата година руската валута намери подкрепа от рязкото повишение на основната лихва на Централната банка на Русия, която сега е на ниво от 14% - далеч над лихвените нива в САЩ и в еврозоната. Това дава възможност за спекулативна т.нар. "carry trade" търговия, при която инвеститорите вземат евтини заеми в нисколихвени валути като долари и евро, и купуват високолихвени валути като руската рубла.

Стабилизирането на петролните цени около 60 долара от своя страна накара участниците на валутните пазари да ликвидират част от своите "къси" позиции в рубли, тъй като петролът е ключова експортна стока за Русия.

Ние се придържаме към мнението, че в момента техническите фактори играят съществена роля на валутния пазар, тъй като мнозина международни играчи покриват техните "дълги" доларови позиции ("къси" позиции в рубли), отворени преди няколко седмици около 60 рубли за долар, коментират анализатори от VTB Capital.

Прогнозирането в кой точно момент ще има по-солидно ликвидиране на "къси" позиции в рубли е като ходенето по тънък лед, но ние очакваме по-нататъшно поскъпване на руската валута с оглед на относително ниската ликвидност на поръчките за покупки на чуждестранна валута, слабия внос в Русия и вече преминалия пик при покриване на външните задължения от страна на руските компании, допълват от VTB Capital.

Предстоящото в края на всеки месец плащане на данъци, което ще стартира през следващата седмица, може да предостави допълнителна подкрепа на рублата. Но според анализ на банката ING колкото по-голямо е настоящото възстановяване на руската валута, толкова по-големи са рискове за рязка нейна обезценка в случай на нов поток от негативни руски новини.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени