Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Красен Кралев представи Национална стратегия за борба с допинга

Министър Красен Кралев представи Национална стратегия за борба с допинга
Снимка: БТА

Националната стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта е основата на един бъдещ дебат за криминализиране на употребата на допинг в спорта, наложително е въвеждането на засилен контрол, около тези изводи се обединиха участниците в кръглата маса "Спорт без допинг - здрави!", организирана от Министерството на младежта и спорта и два от най-големите всекидневници.

Превенция на употребата на допинг в спорта за високи постижения и в спорта през свободното време и ограничаване на разпространението на допинг чрез нормативни и регулативни мерки са основните стратегически цели на проекта на Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в елитния и масов спорт 2015-2025 година, представена от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Той очаква в близко време предложенията на всички институции и организации, които имат отношение към борбата с употребата на допинг в спорта, да бъдат предоставени в Министерството на младежта и спорта, за да бъдат обсъдени от междуведомствената работна група, създала стратегията, след което предстои приемането на документа от Министерския съвет.

Красен Кралев призова фитнес инструкторите да направят асоциация и да посочат критериите, по които да бъдат лицензирани фитнес центровете у нас, и какъв ценз да имат фитнес инструкторите. Мнение по въроса на Камен Радилов - директор на фитнес клуб.

32 случая на положителни допинг проби на елитни български спортисти са регистрирани в периода 2010-2014 година. 44% от положителните резултати са в резултат на употребата на забранени субстанции, съдържащи се в хранителните добавки, сочат данни на Националната антидопингова организация на Великобритания. 2631 спортисти са проверени по време на Олимпийските игри в Сочи, като 7 от тях са дали положителен резултат за употреба на допинг заради хранителните добавки, които са приемали. Поне в 34% от хранителните добавки може да има замърсяване, а в други случаи те са 24%, сочат пък изследвания, направени от Световната антидопингова агенция. По темата олимпийската ни шампионка Тереза Маринова.

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна