Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Промяната на политиката на САЩ спрямо Куба е повратна точка за целия регион

| обновено на 11.04.15 в 21:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Промяната на политиката на Съединените щати спрямо Куба представлява повратна точка за целия регион. Това заяви американският президент Барак Обама на срещата на върха на Организацията на американските държави. 

Съединените щати няма да бъдат затворници на миналото. Гледаме към бъдещето и политиките, които подобряват живота на кубинския народ и стимулират интересите за сътрудничество в региона. Тази промяна в политиката на Съединените щати представлява повратна точка за целия регион. Фактът, че президентът Кастро и аз седим тук днес бележи историческо събитие, подчерта Обама.

Американският държавен глава обаче призна, че между двете държави ще продължи да има значителни различия.

От своя страна, кубинският президент Раул Кастро настоя за вдигане на американското ембарго спрямо страната му. Той подчерта, че много американски президенти са виновни за налагане на санкции на Куба, но Обама, не е един от тях.

Когато говоря за революция, емоцията струи от мен със страст. Трябва да помоля президента Обама за прошка. Той не е отговорен за нещата, които са станали преди неговото време. Мнението ми е, че президентът Обама е честен човек, каза Кастро.

Куба и Съединените щати преговарят да възстановят дипломатическите си отношения, които бяха прекъснати през 1961 г. Очаква се по-късно днес Обама и Кастро да проведат първите преговори на високо ниво между двете страни от над половин век насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени