Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Янев: Промените в Закона за адвокатурата са изключително необходими

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за адвокатурата са изключително необходими. Критиките касаят една изключително малка част, която е с незначително обществено съдържание и стойност. Основните промени са пряко свързани с необходимостта обществото да бъде демократизирано и европеизирано. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" адвокат Владислав Янев. Хора, които са "привърженици на сивата икономика и на беззаконието" и желаят запазване на статуквото, са против готвените промени, изтъкна той.
 
Законопроектът е дело на 12 500 български адвокати, които трезво са осмислили ситуацията, допълни юристът. Основно искане на адвокатите е да участват заедно с нотариусите при сделки с недвижими имоти

Единственото, което искаме да бъде променено, е, когато нотариусите извършват сделки с недвижими имоти, които касаят много сериозно правата и законните интереси на българските граждани, за да се пресекат системните злоупотреби, да участва в сделката и нотариус, и адвокат. Това касае нотариални актове за покупко-продажби, замени, договори за издръжка и гледане, сключване на извънсъдебни споразумения за делби и завещания...

Ако бъдат приети предлаганите промени, адвокатите ще имат право да правят заверки на някои документи, които нямат нужда от вписване. Такива правомощия в момента имат селските кметове, а не всички от тях имат висше образование, сподели Янев и подчерта, че това е изключително малка част от обема работа на нотариусите. Според юриста няма "основание за оттегляне или промяна на нито една част от внесения законопроект":

Вдигна се един изключително голям медиен шум и се оказа, че ние имаме изключително много опоненти. Сам срещу всички. Така се оказа, защото ние искаме да се създаде ред и законност, а се оказа, че много от нашите опоненти работят в сивата икономика, завземат хора без образование и без нужните качества адвокатска работа, поставят в риск гражданите и обществото, и фирмите, и най-накрая получените хонорари не се осчетоводяват и съответно не се плащат данъци.

В 11.00 часа пред Съдебната палата Софийският адвокатски съвет организира хепънинг, с който ще се почете Денят на Конституцията и ще се търси обществена подкрепа на проекта за промени в Закона за адвокатурата.

Интервюто на Силвия Великова с адвокат Владислав Янев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна