Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Хиновски: Трудно може да бъде доказана вината на "Газпром" и осъдена компанията

Снимка: БГНЕС

Природният газ, закупуван от България по дългосрочните договори с "Газпром“, е на най-висока цена. Няма как обаче да бъде осъдена руската компания, защото това са двустранни договори, подписани от българската страна и трудно може да бъде доказана вината на "Газпром“. Политически натиск е оказван върху управлението на българските енергийни дружества. От руската страна се демонстрира ревност към България. Ние сме първата държава от техните бивши "сателити“, която каза "не“ на нарушаването на европейското законодателство. Третият енергиен пакет, който спря "Южен поток“, спаси България от голяма икономическа дупка.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ Иван Хиновски, който е председател на Българския енергиен форум:

2006-а година, когато България едностранно прекрати договора за транзитни такси с "Газпром“, страната ни ще изгуби 2,5 млрд. Това е резултат от внушение от страна на монополиста - вие, ако се откажете от тези такси, ние ще намалим цената, за да може в период на 20 години да спечелите.

Според Хиновски прекратяването на руските газови доставки не е икономически целесъобразно за "Газпром“:

Прекратяване на доставки няма да има, защото това за "Газпром“ са пари, които отиват за инвестиции, рехабилитация на преносната им система. Въпросът е защо България е един от най-лошо третираните партньори и нашата цена е най-висока. Ние сме обект на някакво специално отношение, не само от страна на "Газпром“, но и на база на всички други дейности в енергетиката. От руската страна се демонстрира ревност към нас като партньор, близък до тях.

Гърция също няма да позволи нарушаването на европейските правила. Ще видим дали същото ще последва и Гърция, както нас, допълни още Хиновски.

Абсолютно необходим е енергийният проект, който свързва Румъния, България и Гърция, смята той. Според него е задължително да се търсят още връзки за диверсификация, като не се прекратяват газовите отношения с Русия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна