Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вихра Миланова: Винаги има белези, които показват изчерпване на работещите в здравния сектор

Медицинската професия е сред тези, свързани с високи нива на стрес и емоционално натоварване, поради непрекъснатия контакт с различни човешки драми и отговорността за живота на много хора. Това каза в предаването „Преди всички“ проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия на Министерството на здравеопазването.

Във връзка със случая, при който акушерка нанесе побой над новородено, тя коментира, че винаги има белези, които показват изчерпване на работещите в здравния сектор:

Това са обикновено белези на невротично поведение, на изчерпаност, на депресия, хора, които не се чувстват комфортно, неудовлетворени, раздразнителни, нарушен сън.


Рискови контингенти са специалисти, които работят в интензивни отделения, както е в този случай – в неонатология, хирургични отделения, отделения за палиативни грижи, центрове за спешна помощ. Това са хора, които постоянно са подложени на стрес
, каза още проф. Миланова.

Според нея е странно, че на следващия ден след деянието акушерката е изглеждала спокойна:

Това е много странно и аз съм изненадана. Това е жена, която е работила дълги години, доколкото разбирам. Какво е станало при тази жена, ми е трудно да кажа. Това трябва да бъде изучено, дали е само това, можем само да гадаем. "Бърнаут" синдрома, мисля, че тепърва трябва хората да се запознават, да се знае, за да можем да се предпазваме от него.

По закон не се изисква при професии като акушерската да се следи периодично за психичното здраве на служителите, каза още проф. Миланова.


Цялото интервю с проф. Вихра Миланова можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна